אין כמו חלה טרייה, אוורירית וטעימה לשבת, ועל מי אנחנו עובדים, לכל יום! כזו שמשדרגת כל ארוחה. אפשר לאכול איתה הכל, ממרחים מתוקים, מלוחים, גבינות קשיו, לטבול במרק, בשקשוקה, במטבלים ובמה לא.
ואם היא נטולת כולסטרול ושומנים מוקשים (ללא ביצים, חמאה, מרגרינה) ומכילה קמח מלא - הרי זה מבורך :)
אבל רגע, בצק עם שמרים?? א מ א ל ' ה !
כן, כן, הפחד (הלא מוצדק) משמרים מוכר היטב מבית (היי, אני פה) ובזאת תעשו לו סוף.
שלבי ההכנה קלים, המתכון מורכב מרכיבים פשוטים ומניב שתי חלות קסומות ומשגעות, רק עכבו אחרי ההוראות.
אפשרות נוספת היא להכין חלה אחת מחצי הבצק, ומהחצי השני לחמניות, אפשר גם להכין רק לחמניות ואיך שרק תרצו לשחק עם הבצק.
למי שבכל זאת מעוניין בחלה / לחמניות מקמח לבן בלבד, המירו את הקמח המלא בלבן והפחיתו מהמתכון כ-2/3 כוס מים.
קדימה, גשו למלא את הבית בניחוחות משכרים ובטעם נפלא.
שימו לב! המתכון מתייחס לכוסות מדידה אך לכפות וכפיות מטבח ביתיות (ולא לכפות/כפיות מדידה).
מרכיבים:
4 כוסות קמח לבן (כוס = 145 גרם קמח)
3.5 כוסות קמח מלא (כוס = 145 גרם קמח)
5-6 כפות סוכר קנים/לבן (לחלה מתוקה יותר השתמשו ב3/4 כוס או כוס סוכר)
2 כפות שמרים יבשים
1/2 כוס שמן קנולה/שמן זית (כן כן, זית)
2/3 כוס חלב סויה / חלב צמחי אחר / מים חמימים
2 כוסות מים חמימים
1 כף מלח שטוחה (לחלה מתוקה כפית מלח שטוחה)
1 שקית משפר אפייה (לא חובה, אני אופה ללא ויוצא נפלא)
לציפוי משחים לפני האפייה:
2 כפות סילאן
כ-4 כפות מים
שומשום
לציפוי מבריק לאחר האפייה:
4 כפות דשנות סוכר קנים/לבן
1/4 כוס מים
איך מכינים?
גללו למטה אם ברצונכם לדלג למתכון המקוצר.
1) בקערה גדולה מאד מערבבים היטב קמח, סוכר ושמרים. מוסיפים שמן, 2/3 כוס חלב צמחי/מים, בהדרגה 2 כוסות מים חמימים ומערבבים היטב לאיחוד החומרים ויצירת בצק. ע"פ הצורך מוסיפים מים חמימים בהדרגה כף אחר כף (עד כשליש כוס) תוך כדי לישה. הבצק צריך להיות רך וגמיש. אם הוא מעט דביק זה בסדר, לושו מעט ותנו לו לנוח קצת, לאחר המנוחה הוא כבר לא יהיה דביק. אם בכ"ז הוא מעט דביק, הוסיפו מעט קמח לידיים ולבצק. ממשיכים ללוש דקותיים. מפזרים את כף המלח, לשים היטב להטמעתו וממשיכים ללוש כ-7 דק'. בצק שמרים חובב מסז'ים ואוהב שמתעסקים איתו הרבה, זה זמן מצוין עבורכם לריפוי בעיסוק.
2) משמנים מעט את הקערה ואת הבצק, מכסים את הקערה במגבת נקייה/שקית ניילון נקייה ומניחים את הבצק להתפחה למשך כשעה וחצי-שעתיים (או יותר, תלוי באקלים וכד') במקום חמים, עד שהבצק יחטיף את נשקו, אההה סליחה, יכפיל את נפחו ;)
3) לאחר ההתפחה, מוציאים את האוויר מהבצק, לשים אותו שוב מס' דקות ומחלקים לשני חלקים שווים - שתי חלות. כל חלק מחלקים למס' הגלילים שרוצים לקלוע. אני חילקתי לשלושה חלקים שווים.
4) משמנים מעט את משטח העבודה ואת הידיים (אפשר לקמח במקום אבל שימון עדיף כי הוא לא מייבש את הבצק), אם הבצק מחליק מדי הוסיפו מעט קמח למשטח ולכפות הידיים. מגלגלים כל פיסת בצק לגליל וקולעים מהגלילים צמה. למי שרוצה להשקיע קצת יותר, "שיטת הרולדות" כמו שאני קוראת לה, תורמת למראה חלק ולאווריריות הבצק וגם מאפשרת אם רוצים, להוסיף תוספות/ממרחים לבצק: מרדדים כל חלק למלבן בעובי של כחצי ס"מ-ס"מ ומגלגלים (מהדופן הארוכה יותר לדופן הארוכה שמולה) ליצירת גליל ארוך וצר יחסית (כמו רולדה דקה). מגלגלים את הגליל מעט להידוק ולהארכתו אם יש צורך.
5) מניחים את הגלילים על משטח העבודה המשומן/מקומח. מהדקים היטב את קצוות הגלילים יחד, קולעים צמה (בדיוק כמו שקולעים בשיער), אל תהדקו מדי את גלילי הצמה זה לזה לכל אורכה, אלא קלעו את הגלילים כשהם מעט רופפים כדי לאפשר להם מקום לתפוח בתנור. מהדקים היטב את הקצוות הנוספים ומצניעים בתחתית החלה כדי שלא יברחו בעת האפייה. עושים את אותו הדבר בדיוק עם חציו השני של הבצק.
6) מסדרים את החלות על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, עם רווחים זו מזו ומדפנות התבנית, מכסים אותן במגבת נקייה ומניחים להתפחה שנייה כ30 דק'-שעה. שוב הבצק יחטיף את נשקו, אהה סליחה.. טוב הבנתם ;)
7) מחממים תנור ל180 מעלות. בקערה קטנה מערבבים את הסילאן והמים, מצפים היטב את החלות בעזרת מברשת, מפזרים שומשום וטופחים קלות עם המברשת להדבקתו.
8) אופים כ-35-40 דק' (תלוי בתנור) עד שמשחים היטב.
9) לקראת סוף האפייה מכינים את הציפוי המבריק: בקלחת קטנה או פינג'אן מחממים על אש קטנה את המים והסוכר תוך כדי ערבוב, עד שהסוכר כולו נמס. מכבים את האש. הציפוי לא חייב להיות חם בעת ההברשה, רק נוח למריחה.
10) בתום האפייה מברישים את החלות בציפוי המבריק בנדיבות רבה. מצננים, כדאי להעביר את החלה עם נייר האפייה (ומי הסוכר שעליו) לצינון על רשת. משתדלים להתאפק לא לזלול כ20-30 דק' ומתפנקים :)
בתיאבון :)
הערות:
אני ממליצה שלא לוותר על הציפוי המתוק-מבריק שלאחר האפייה! אבל למי שרוצה להימנע מתוספת סוכר ובכ"ז ליהנות מחלה מבריקה ומרשימה, יש שלוש אפשרויות:
1) האפשרות העדיפה: להפחית בחצי את כמות ציפוי הסוכר שבמתכון כך שתרגישו טוב יותר :)
2) להבריש את החלה בציפוי סילאן+מים (כמו הציפוי שלפני האפייה) לאחר האפייה (מבריק, שחום ומתוק)
3) להבריש את החלה בשמן זית/אחר לאחר האפייה (לא מבריק כמו מי הסוכר/סילאן אבל נראה יפה ומוסיף פריכות)
המתכון בקיצור:
1) בקערה גדולה מערבבים את החומרים היבשים חוץ מהמלח. מוסיפים שמן ובהדרגה מוסיפים את הנוזלים. מערבבים היטב ליצירת בצק מגובש, רך וגמיש. אם הוא לא כזה מוסיפים כף אחר כף מים חמימים (עד כ-1/3 כוס) עד שהוא רך וגמיש. לשים מעט ונותנים לבצק לנוח דקותיים. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש כ-7 דק'.
2) משמנים את הקערה והבצק, מכסים ומניחים להתפחה כשעה וחצי-שעתיים במקום חמים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
3) מוציאים את האוויר מהבצק, לשים שוב ומחלקים אותו לשני חצאים. על משטח עבודה משומן או מקומח (לבחירתכם) יוצרים מכל חצי מהבצק גלילים לקליעה וקולעים שתי צמות (צמה מכל חצי בצק) או כל צורה שתבחרו.
4) מניחים את הצמות עם רווח ביניהן על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה להתפחה של כ40 דק', כשהן מכוסות במגבת נקייה, עד שהן מכפילות גודלן.
5) מחממים תנור ל180 מעלות. מערבבים סילאן ומים, מברישים בהם את החלות, מצפים בשומשום ומהדקים.
6) אופים כ35-40 דק' עד שהחלות משחימות היטב.
7) מחממים סוכר ומים בסיר קטן תוך ערבוב, עד שהסוכר נמס.
8) מצפים בנדיבות את החלות במי הסוכר. מצננים ונהנים :)
לבריאות! :-)
חלה טבעונית לשבת, חלה מתוקה טבעונית, חלה פרווה, חלה ללא ביצים, לחמניות טבעוניות, חלה טבעונית עם קמח מלא, מתכון מנצח לחלה טבעונית לשבת, מתכון מנצח לחלה לשבת, מתכון מנצח ללחם טבעוני עם קמח מלא ו/או קמח לבן, מתכון ללחמניות טבעוניות עם קמח מלא, מתכון מנצח לחלה אוורירית ללא ביצים עם קמח מלא ו/או קמח לבן, מתכון מנצח לחלה אוורירית לילדים לגן, חלה בריאה ללא ביצים
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה