יום שבת, 19 במרץ 2016

לזניה טבעונית מוקרמת

מאז ומתמיד אהבתי אוכל בסגנון "איטלקי", בין היתר - לזניה מוקרמת.
מאז שחקרתי לעומק והבנתי כמה שמוצרי חלב מזיקים לגופנו ולבעלי החיים, התחלתי ליהנות משפע מאכלים מוכרים וחדשים ללא רכיבים מהחי, כולל אוכל בניחוח איטליה כמו פסטות, פיצות, לזניות, פוקצ'ות וכד' בשלל צורות וטעמים מופלאים ומשובחים, והכל מהצומח.
נושא ההקרמה עניין אותי ומצאתי הרבה אפשרויות טעימות כמו גבינות צהובות צמחיות קנויות בסגנון מוצרלה, פרמז'ן, צהובות קלות/קשות, בטעם טבעי, עם תוספות כמו עשבי תיבול, עגבניות מיובשות, זיתים ועוד. 
מצאתי גם גבינות מלוחות צמחיות קנויות, גבינות בהכנה ביתית פשוטה כמו גבינות מקשיו, שקדים, סויה/טופו ועוד.
בדרך ניסיתי ומצאתי עוד אפשרות נפלאה להכנה ביתית של ציפוי מוקרם עם המרכיבים הכי פשוטים ובמהירות - רוטב בשמל מוקרם טעים ופשוט להפליא!
כשחברים אוכלי-כל טעמו את הלזניה המוקרמת הם שיבחו והיו בטוחים שמדובר בגבינה צהובה מותכת.
אתם מוזמנים ליהנות מארוחה כיפית, קלה להכנה, עם מרכיבים פשוטים, טעימה וממכרת.
מה שעוד יותר כיף הוא שהיא דלה בשומן, מכילה הרבה ירק וקלילה גם בגוף (לא רק בהכנה), כך שאפשר להמשיך ולאכול ממנה ועדיין להרגיש קלילים ונינוחים :)

שימו לב! המתכון מתייחס לכוסות מדידה אך לכפות וכפיות ביתיות (ולא כפות וכפיות מדידה).

מרכיבי הרוטב:
2 בצלים בינוניים קצוצים דק
1 גזר קלוף מגורד
6 שיני שום קצוצות דק
עלי חוביזה/מנגולד/תרד/בזיליקום קצוצים (השתמשתי בכ-17 עלי חוביזה חלוטים).
2.5 כפות שטוחות סילאן/סוכר (לפי הטעם)
260 גרם רסק עגבניות (כ6.5 כפות ביתיות גדושות מאד)
תבלינים: מלח, פלפל שחור (לפי הטעם)
מעט שמן זית לטיגון
כ-1-2 כפות שמן זית לרוטב
*ניתן להוסיף עגבניות טריות קצוצות/ מרוסקות

כ-200 גרם עלי לזניה

לרוטב בשמל (רוטב לבן מוקרם):
2.5 כפות שמן זית
רבע כוס קמח
1.5 כוסות מים
כ3/4-1 כפית מלח (פחות או יותר, לפי הטעם)
פלפל לבן/שחור (לפי הטעם)
כחצי כפית אבקת שום


איך מכינים?

הכנת הרוטב:

1. בסיר/מחבת מטגנים בשמן זית את הבצלים עד הזהבה.
*בכל זמן טיגון הירקות, בעת הצורך מוסיפים מעט מים תוך כדי, על מנת שהירקות והמחבת לא ייחרכו, ומערבבים.
2. מוסיפים שום וגזר וממשיכים לטגן על אש נמוכה/בינונית עד שהגזר מתרכך.
3. מוסיפים את העלים הקצוצים, מערבבים. מבשלים על אש נמוכה עד שמתרככים (זה קורה מהר).
4. אם לא משתמשים בעגבניות טריות קצוצות, מדלגים לשלב הבא. אם כן- מוסיפים אותן כעת ומערבבים עד שמתרככות או נצרבות מעט.
5. מוסיפים את רסק העגבניות (כ6.5 כפות ביתיות גדושות מאד) וכמות מים לפי רמת הסמיכות הרצויה לכם ומערבבים היטב. אני מוסיפה כ3/4 כוס מים.
6. מוסיפים סילאן/סוכר ותבלינים, מערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם. מבשלים מעט ומכבים את האש. אם הגעתם לשלב בו הרוטב מבעבע, כבו את האש.

הכנת רוטב הבשמל (רוטב לבן מוקרם):

בסיר בינוני או מחבת גדולה מחממים על אש נמוכה שתיים וחצי כפות שמן זית,
מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב עד שכל הקמח ספוג בשמן.
מוסיפים את המים ומערבבים היטב,
מוסיפים את התבלינים וממשיכים לערבב עד שהתערובת מסמיכה (לוקח מס׳ דקות).
טועמים ומתקנים תיבול.
*טיפ למי שמעוניין לחסוך בזמן:
בזמן שלוקח לרוטב להסמיך אפשר להרכיב את הלזניה (בשלבים שכתובים מטה) - אולם יש לעשות זאת על השיש בסמוך לסיר/מחבת עם רוטב הבשמל שעל האש, כדי לערבב את הבשמל תוך כדי הרכבת הלזניה.

הרכבת הלזניה:


1. מוזגים חלק מהרוטב לתבנית מלבנית. בעזרת לקקן או כף מורחים אותו כך שיכסה את כל תחתית התבנית. צריכה להיות שכבת רוטב מספקת שתרטיב ותרכך במהלך האפייה את דפי הלזניה היבשים שנניח מעליה.
2. מסדרים דפי לזניה מעל שכבת הרוטב. בעזרת לקקן או כף מורחים מעליהם שכבת רוטב שתכסה היטב את דפי הלזניה כדי שיתרככו באפייה.
מעל הרוטב מסדרים עוד שכבת דפי לזניה, מורחים עליהם שכבת רוטב נוספת . כך חוזר חלילה (שכבת דפי לזניה ומעליה רוטב) כשהשכבה העליונה ביותר היא רוטב.
מס׳ השכבות שייצאו תלוי בגודל התבנית ובכמות הרוטב שתבחרו למרוח.
אני ממליצה להכין 4-5 שכבות של דפי לזניה, לא יותר.
חשוב למרוח שכבות בינוניות של רוטב שיכסו את כל דפי הלזניה, לא דקות מדי (כדי שדפי הלזניה יתרככו מספיק) ולא עמוסות מדי.
מומלץ לא להרכיב לזניה גבוהה מדי כדי לא ליצור מנה עמוסה ולא נוחה.
3. מוזגים את רוטב הבשמל מעל שכבת רוטב העגבניות העליונה.
4. אופים בתנור כ25-30 דק׳ ב200 מעלות כשהתבנית מכוסה עם נייר כסף, עד שדפי הלזניה רכים (בודקים עם קיסם). מסירים את נייר הכסף וממשיכים לאפות עוד כ5 דק׳.
5. מוציאים מהתנור, מצננים מעט, פורסים ונהנים :)

גיוונים:
1. ניתן להוסיף פטריות קצוצות בעת טיגון הירקות.
2. ניתן להוסיף פרוסות אנטיפסטי (ירקות קלויים) מעל או ביחד עם שכבת רוטב העגבניות (חצילים, פלפלים קלויים, בטטה, קישואים ועוד).
3. ניתן להכין כמות כפולה של רוטב הבשמל ולהוסיף רבע מהכמות מעל שכבת רוטב העגבניות השנייה, רבע מהכמות מעל שכבת עגבניות נוספת ואת החצי הנוסף מעל שכבת העגבניות העליונה ביותר- לתוצאה של הלזניה המוקרמת.

 לזניה טבעונית, לזניה טבעונית מוקרמת, לזניה צמחית, לזניה פרווה מוקרמת, רוטב בשמל צמחי, רוטב בשמל טבעוני, מתכון מהיר, מתכון קל, לזניה צמחונית ללא מוצרי חלב, ללא ביצים, ללא רכיבים מהחי

4 תגובות:

  1. אפשר להמיר את הקמח לרוטב בשמל בקמח כוסמין?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי יעל,
      סליחה על התגובה המאוחרת, לדעתי אפשר לגמרי.
      אשמח לדעת איך יצאה :)
      בתיאבון!
      נופר

      מחק
  2. היי טבעוני,
    מישהו הכין את הלזניה ויכול להגיב איך יצא.. או מה שיפר או שינה ?? תודה

    השבמחק
  3. הלזניה מאוד טעימה, אבל שימו לב - בשביל תבנית חד"פ מלבנית (לא פס!) צריך כמות כפולה לפחות של רוטב

    השבמחק